Eskişehir

Hafız Ahmet Efendi Konağı, Eskişehir
Son yıllarda gördüğümüz restore edilmiş Safranbolu, Beypazarı evleri gibi Eskişehir Odunpazarı evleri de restore edilip turizme kazandırılmış ve bu sayede Eskişehir’e ciddi bir yerli turist çekilmiştir.
Fakat, Eskişehir’de, Odunpazarı evlerinin restorasyonundan önceye dayanan büyük bir değişim ve gelişim yaşanmaktadır. Zaten Frigler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların ticaret ve haç yollarında bulunan Eskişehir’in büyük bir kültürel altyapısı mevcuttur. Ayrıca, şehirde kültür ve sanata değer veren büyük miktarda sanatsever mevcuttur. Eskişehir, opera ve senfoni orkestrası olan nadir Anadolu şehridir. Kendisi heykeltıraş olan Büyük Şehir Belediye Başkanı, Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen’in sanatçı duyarlılığı ve estetik dokunuşu da eklenince Eskişehir’de çok güzel şeyler ortaya çıkmıştır. Ayrıca, Eskişehir Sanat Derneği Başkanı, Sn. Şahabettin Tosuner'i de çalışma ve çabalarından dolayı tebrik etmek gerekir.
Eskişehir’e hafta sonu gibi kısa süreli ziyaretlerde mutlaka görülmesi gereken yerler:Odunpazarı Evleri: Restore edilmiş evleri, konakları ziyaret edebilir, avlusunda bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Bunların başında 1771 tarihli Hafız Ahmet Efendi Konağı gelmektedir ve avlusunda 3.kuşaktan ev sahibesi Gülşen Hanımın tavşankanı demleme çayını içebilirsiniz.
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi: Türkiye’nin ilk cam müzesidir. Yerli ve yabancı sanatçıların eserleri sergilenmektedir. Müzede, eski giysi ve resimlerin sergilendiği bir salon da mevcuttur. İsteyen kişiler elindeki eski gelinlik, şapka, elbise gibi kıyafetleri veya resimleri getirip bir ay süre ile sergilenmesini sağlıyabiliyorlar. Başka bir salonda ise, yerleşimi çocuklar için özel tasarlanmış, Çocuk Tiyatrosu salonu mevcut.
Atlıhan: Odunpazarı meydanında, eski bir han’dan dönüştürülmüş olup, lületaşı imalathaneleri ve satış noktaları mevcut.
Kurşunlu Külliyesi: 16.yy Osmanlı dönemine ait bir eser olup, cami, şadırvan, medrese, talimhane, harem, imaret, Mevlevi şeyhlerine ait türbe ve kervansaraydan oluşmaktadır.
Lületaşı Müzesi: Kurşunlu Külliyesi içindeki medresede hizmet vermektedir.
Eğitim Karikatürleri Müzesi: Kısa süreli kişisel sergilerin yeraldığı salon dışında, Türkiye dışındaki ustaların eserlerinin sergilendiği bir salon, Türkiye başbakanlarının karikatürlerinin sergilendiği salon gibi çeşitli salonlar mevcuttur.
Parklar: Üç yeni ve güzel park görülmeye değer. Bilim, Sanat ve Kültür Park: Nuhun gemisinin temsil edildiği Korsan Gemisi, diğer şehirlerdeki kulelerin hepsinin bir benzerinin olduğu Masal Şato, bu parkın içindedir.KentPark: Porsuk çayı kenarına yapılmış havuz ve plaj mevcuttur.Şelale Park: Eskişehir’e tepeden bakıp bir şeyler yiyip içebileceğiniz veya piknik yapabileceğiniz bir yer. Gün batımında Eskişehir manzarası ise muazzam.
Eskişehir’de daha uzun süre kalma imkanınız varsa, ziyaret edilebilecek çevrede pek çok tarihi yerler mevcuttur. Örneğin, Friglerin dini metropolü Yazılıkaya ve çevresini gezmek mümkündür. Burada, 17 metre yüksekliğinde yazılı anıt olan Midas Anıtı mevcuttur.Bunu dışında pek çok tarihi alanlar mevcuttur.
Bunların dışında, Eskişehir hamamlar, kaplıcalar ve ılıcalar kentidir. Özellikle, şehir merkezinde 10 dan fazla hamam mevcuttur. Şehir dışında da çeşitli hastalıklara iyi geldiği düşünülen kaplıcalar vardır.
Eskişehir'de Motosiklet ve doğa yürüyüşleri severler içinde çeşitli parkurlar mevcuttur.

Daha Büyük Google Haritada Görüntülemek için Tıklayınız

Etiketler: ,