Bir Dizi Filmin Meşhur Ettiği Köy: Ildır

Çeşme- Ildırı

Bu sene havalar biraz sert geçtiği için gezi sezonumuzu açmakta geciktik. "Cemre" ler düştükten sonra, İzmir Çeşme ve çevresi ile başlamaya karar verdik. İlk durağımız, Çeşme Ildır veya Ildırı, antik adı ile Erythrai. Resmi tabelalarda, Ildırı olarak geçse de halk Ildır diyor.

Ildırı tüm Türkiye "Fatmagül'ün Suçu Ne?" dizisi ile farkedildi, dizinin ilk bölümlerinde sahneler burada çekilmiş.

Ildır, deniz kenarında, kendi halinde sakin bir köy, birkaç ana caddesi var, diziden sonra sokakları, gezmeye gelen insanlarla dolu.

Köyün merkezinde, Herakles Butik Otel var. Altı odalı, odaları özgün düzenlenmiş şirin bir butik otel. Köyün dışında ise, dört yıldızlı Kaya Prestige Sunshine otel var.

Ildırı keşfetmek için üç beş saat yeterli; tertemiz sokaklarında gezebilirsiniz, bahçeleri limon ağaçları ile dolu evlerin fotoğraflarını çekebilirsiniz, denize karşı çayınızı yudumlarsınız veya denize karşı balığınızı yersiniz. Ancak dikkatimi çeken, balık olarak, hep çipura ve levrek adı geçiyor, o da bana çevrede balık çiftliği olabileceğini çağrıştırıyor. Bir de gördüğüm kadarıyla, Ildır'ın Enginarı meşhur galiba, her tarafta enginar ayıklayan insanlar gördük.

Ildırın diğer bir ilginç kılan ise; Ildır tarih ile iç içe yaşıyor. Köyün evlerinin bittiği yerde, Klasik, Helenistik ve Roma Dönemine ait Erythrai antik kenti sizi karşılıyor. Antik çağda oniki İon devletinin önde gelenlerinden biri olan Erythrai, Ege denizindeki önemli liman yerleşimlerinden biridir. M.Ö. birinci bin yıla ait kalıntıları görmek mümkün. Antik kenti gezmek de ücretsiz.

Ildır a nasıl gelinir? Ildır, Çeşme'ye 22km, Ilıca'ya 15 km mesafede. Ildıra birkaç yoldan gelebilirsiniz. Eski Çeşme yolundan Ildır yazısından saparak ulaşmak mümkün. Çeşme-Ilıca dan deniz kenarını takip ederek de gelebilirsiniz . Karaburun, Balıklıova tarafından da Ildıra bir yol var.

Etiketler: , , ,