Kayaköy ve Çevresi, Fethiye

Kayaköy Klise
Kayaköy, Ölüdenizden sonra Fethiyenin en ilginç yerlerinden biridir. Kayaköy'e Fethiyeden iki farklı yoldan ulaşabilirsiniz. İki yolun da kendine göre güzelliği olduğu için gelirken birini kullanıyorsanız dönerken de diğerini kullanınız. Bu yollardan biri, Fethiyenin güneyinden dağ yoluna saparak gelmektir. Yaklaşık 8 kilometrelik bu yol biraz viraj biraz orman dokusu içerir. Diğer yol ise, Fethiyeden Ölüdeniz yoluna girmek ve Hisarönüne gelince Kayaköy yoluna sapmaktır. Hisarönünden sonra, 3-4 kilometre kadar bir ormanlık yoldur. Bu yolda sürekli yürüyen turistleri görmek mümkündür.
Kayaköyün eski antik adı, Karmylessos olduğu söylenir. Kayaköy'e geldiğinizde sizi ilk önce, Mubadele sırasında terk edilmiş yamaçdaki taş evler karşılar. Mübadele nedeniyle boşalan bu evlere Türkler yerleştirilmiş, fakat yamaçdaki bu taş evlerin, ahırı, üstünde tek göz odası olmadığı için yaşayamamışlar ve bölgeyi terk etmişler. Bu alanda iki adet de klise mevcuttur.
Kayaköyde belli başlı üç adet kendine özgü küçük konaklama yeri mevcut. Bunlar; Kayaköy Misafir Evi, Kayaköy Sanat Kampı ve Karmylasos Otel. Sanat Kampında, sabahları sanat atölyeleri kuruluyor, öğleden sorna ise çevre turları düzenleniyor, alternatif tatil isteyenlere. Akşam yemekleri için ise Şarap Evi ve Sarnıç Restaurant. Öğle yemeği için ise, Bülent'in Yeri'nde kerevetlere 'yayılarak' "otlu-peynirli" gözlemeyi tavsiye ederim.
Kayaköy'ün yakın çevresinde görülecek yerler ve koylar; Af Kulesi Manastırı, Gemiler Koyu, St.Nicholas Adası ve Soğuksu Koyu. Gemiler koyuna araba ile ulaşım mümkün fakat Af kulesi için Gemiler Koyu yolundan sonra 15-20 dakika yürümek gerekir. Gemiler Koyunun karşısında St.Nicholas adası var. Af Kulesinin enteresan bir efsanesi var: Bir keşiş, dilenerek topladığı aletlerle kayayı oyarak bu manastırı yapmış ve ömrünün sonuna kadar burada yaşayarak çile çekmiş. Manzara muazzam ama inip çıkması ölüm. Soğuksu Koyu ise, kaynak suyu çıktığı için adı gibi soğuk denize sahip. Kayaköy ve çevresi,Fethiye çevresine gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken yerler diye düşünüyorum. Fethiye çevresi koylar hakkında bilgi için tıklayınız.

Etiketler: , , ,