Kaleiçi ve Hanlar, Ankara

Kaleiçi Sokakları

Bugünkü durağımız Ankara Kaleiçi, Ankara'nın eski yerleşim yeri olan Ulus'a yakın, yani eski Ankara'da. "memur" kenti Ankara'nın farklı bir yüzünü keşfetmek için görülmesi gereken bir yer. Kaleiçi semtinde görülmesi gereken yerler; Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi, Hanlar, restore edilmiş ve edilmeyi bekleyen binaları ile dar taş sokaklar. Tabii bu gezintinin sonunda soluklanmak için oturulacak cafeler, restaurantlar.
Kaleiçini gezerken, Anadolu Medeniyetleri Müzesini gezmeyi unutmayınız. Anadolu Medeniyetleri Müzesindeki eşsiz güzellikteki parçaların resimlerini için tıklayınız.
Bu sefer, Kaleiçinin diğer noktalarına göz atalım. Kaleiçinde eskilerden kalma çeşitli Hanlar mevcut; Çengel Han, Pirinç Han, Sulu Han en meşhurları.
Çengel Han, Kalenin karşısında. Rahmi Koç tarafından Ankara'nın ilk sanayi müzesi yapmak amacıyla restore ettirilmiş çok hoş bir yer, Rahmi Koç’un kişisel koleksiyonundaki sanayi objelerine ev sahipliği yapıyor. Çengel Hanın avlusunda Divan Brasserie mevut. Diğer bir Han ise Pirinç Han. 18. yüzyılda Ankara'dan gelip geçen yolcuların konaklayabilmesi için yaptırılmış. Ankara'nın ilk ahşap hanı olduğu düşünülen Pirinç Han, bir avlu çevresinde üç katlı binadan oluşuyor. Han, ahşap karkas yapı sistemi ve içi kerpiç dolgulu olarak görünümünü halen koruyor. Hanın avlusunda birşeyler yiyip içebileceğiniz cafe var. Hanın üst katında, antikacı, el sanatları ve hediyelik eşya dükkanları bulunuyor. Güzel bir atmosferi var. Diğer bir han ise, Sulu Han. o da 14-15 y.y. da inşa edilmiş ve 1970-1980 lerde çarşı haline getirilmiş.Şu anda 110 dükkan ve deponun bulunduğu Sulu Han; çeşitli el sanatlarının bulunduğu bir ticarethane şeklinde. Çiçekçi, bakırcı, ayakkabıcı gibi dükkanların yanında, şu anda çarşıda en büyük yeri takı malzemelerinin ve takıların satıldığı bijuteriler tutuyor.
Kaleiçi semtinin dar taş sokaklarında restore edilip turizme kazandırılmış eski evlerin yanında onarılmayı bekleyen harap evler mevcut ama bu halleri ile bile hala ticaret hayatına ev sahipliği yapıyorlar. Bu dar sokaklara ilk geldiğinizde sizi, çevreyi gezmeninizde size yardımcı olmak isteyen semtin küçük çocukları- "amatör rehberler"- karşılayabilir.
Yemek için, Hanların avlusundaki cafeler dışında restore edilmiş eski binalarda, Ankara manzarası eşliğinde yemeğiniz yiyebileceğiniz lokantalar mevcut. Biri Zenger Paşa Konağı, diğeri And Cafe. And Cafe, Kavaklıdere şaraplarının sahiplerinin kurduğu And Vakfı tarafından işletiliyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi için Tıklayınız.

Etiketler: , ,