Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu'muzun her köşesinin, her noktasının ayrı bir tarihi eser içerdiğini hepimiz biliriz. Ankara'da ise Anadolu'da yaşamış medeniyetleri göz önüne seren bir müze var; Anadolu Medeniyetleri Müzesi. Eski Ankara, yani kaleiçi semtinde.
Müzenin ilk kuruluşu 1921 yılına dayanır.  Ankara Kalesinin Akkale isimli burcunda kurulmuştur. Atatürk'ün isteği ile anadoludaki hitit eserleri toplanmaya başlanmış ve daha büyük bir müze alanı arayışı başlamıştır. Bunu için, metruk olan Mahmut Paşa Bedesteni ile Kurşunlu Han  1968 yılına kadar restore edilmiş ve yeni binasına kavuşmuştur.
   Şimdi Müze,  Osmanlı döneminden kalan Mahmut Paşa Bedesteni ile Kurşunlu Han'da hizmet veriyor.
 Bu müze 1997 yılında İsviçre'de 68 müze arasından Avrupa yılın müzesi ödülünü kazanmış. Müzesi'nin gün ışığını geçirecek biçimde tasarlanmış sarmal yapılı ahşap tavanı ilginç. Bu müzeyi gezdiğinizde Anadolu'nun, medeniyetlerin beşiği olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Tarihçi veya arkeolog değilim, o nedenle fazla birşey yazmam sözkonusu değil ama resimlerde bulacağınız dönemlerin bazılarının isimlerini ve dönemlerini vermek isterim.


Müzede, yontma taş devri olarak bilinen Paleolitik Çağdan günümüze kadar olan devire ait eserler mevcuttur.
Müzede antik eserler bulunan diğer çağlar şunlardır:

Ankara Kale Çengelhan'daki Rahmi Koç Müzesi için tıklayınız.
Ankara Kaleiçi hakkında bilgi için tıklayınız.

Etiketler: , ,