Rahmi Koç Müzesi, Çengelhan, Ankara

Rahmi Koç Müzesi, Çengelhan

Ankara Kale girişinin karşısında restore edilmiş iki han var; biri Çukurhan diğeri Çengelhan. Herikisi de Koç topluluğu tarafından turizme kavuşturulmuş eşsiz yapılar.
Çengelhan, Rahmi Koç Müzesi olarak hizmet vermekte olup, Ankara’nın ilk ve tek sanayi müzesidir. Müze ulaşım, sanayi ve iletişim tarihine adanmış olmakla birlikte, koleksiyonda Ankara ve Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili objelere de yer verilmiştir. Ankara Kalesi’nin girişindeki ihtişamlı binada sergilenmekte olan koleksiyon, minyatür modellerden başka sandal ve arabalar gibi birebir ölçülerde objeleri de kapsamaktadır.
Müzesinin ortasındaki avlu cam ile kapatılmış ve Divan Brasserie/ Cafe olarak misafirlerini ağırlamaktadır. Müzeyi gezdikten sonra, Divan Brasserie'nin her daim taze çayından ve sıcak sıcak zeytinli ekmeğinden tatmanızı öneririz. Çengelhan ile bitişik olan Çukurhan ise, restore edilerek Divan Çukurhan adında 10 odalı bir butik otel olarak hizmet vermektedir.
Çukurhan, 16. yüzyılda geleneksel Anadolu kervansarayları mimarisinde inşa edilmiş olup, Ankara’nın ilk Osmanlı binalarındandır. Mimari olarak karşısında bulunan Ankara kalesinden ilham alınarak inşa edilen Divan Çukurhan’ın girişi ve dış cephesi taş ve ateş tuğlası, binanın geri kalan kısmı yarı ahşap, yarı kâgirdir. Çukurhan’ın geniş ve günümüzde cam ile kapatılmış avlusu, tipik kervansaray mimarisine uygun şekilde iki katlı tarihi duvarlarla çevrilmiştir.
Ankara kale, atpazarı ve çevresini ziyaret ettiğinizde Milattan Önce 8000 yıllarına kadar eserlerin sergilendiği Anadolu Medeniyetleri Müzesini de ziyaret etmenizi öneririz.

Rahmi Koç Müzesinin yerini aşağıdaki haritada görebilirsiniz.

Daha Büyük Google Haritada Görüntülemek için Tıklayınız

Etiketler: , ,