Çeşme Kalesi

Çeşme Kalesi

Çeşme, hep turkuaz rengi denizi, ince güzel kumu, yaz aylarındaki beach club ları ile anılır. Bu gezimizde, bunların dışında, Çeşmeye gelince görülmesi gereken, birkaç saatlik bir zaman dilimi ayrılması gereken Çeşme Kalesindeki izlenimlerimizi paylaşmak isteriz.

Çeşme yöresi, 11. yüzyıl sonlarında büyük Türk denizcisi Çaka Bey ile Türk egemenliğiyle tanışmıştır. Osmanlı egemenliğine geçişi, 14. yüzyıl sonlarındadır. En çarpıcı Osmanlı eserlerinden biri burada bulunan Çeşme Kalesi’dir.

Çeşme kalesi, eski dönemlerde çeşme limanının ticari önemi dolayısıyla korsanlara karşı inşa edilmiştir. Çeşme kalesi, limanın tam karşısındaki yamaca II. Beyazıt tarafından 1508 yılında inşa ettirilmiş, eskiden denize sıfır iken, şimdi aradan bir yol geçiyor. Kale'nin altı kulesi vardır ve bunların isimleri;Ceneviz Kulesi, Cezayirli Hasan Paşa Kulesi, II.Beyazit Kulesi, Umur Bey Kulesi, ÇakaBey Kulesi ve Barbaros Kulesidir.

Kalenin Girişinde, Cezayirli Hasan Paşa'nın anıtı bulunmaktadır. Kalede, Çeşme Arkeoloji müzesi yer almaktadır ve özellikle Erythrai ( Ildır) da yapılan kazılarda elde edilen eserler sergilenmektedir.

Barboros Kulesi Teşhir Salonunda, Çeşme'nin antik dönem günlük yaşamında kullanılan çoğunlukla pişmiş topraktan yapılmış objeler sergilenmektedir. Umur Bey Kulesi Teşhir Salonunda ise, arkaik, Roma ve sonrası dönemlere ait mermer heykeller, Osmanlı Dönemi kitabeleri sergilenmektedir. Kırım Hanı Giray Han'ın mezar taşı da teşhir edilmektedir.

Ayrıca, Kalede çeşitli dönemlere ait çeşme ve çevresinde denizden çıkarılmış anforalar sergilenmektedir.

Kalenin iç avlusunda ise, çeşme yöresi mezarlıklarda orijinal konumlarını kaybetmiş, Geç Osmanlı dönemine ait mezar taşları sergilenmektedir.

Çeşme Kalesi, 1768-1774 yıllarında Osmanlı ve Rus donanmaları tarafından Çeşme Körfezindeki Çeşme Deniz Savaşına da tanıklık etmiştir. Bu savaş sonunda Osmanlı donanması, Ruslar tamamen yok edilmiştir. Kalede, bu savaşa ait toplar da sergilenmektedir.

Kalede bir taraftan bu tarihi eserleri incelerken, bir taraftan da Çeşme Marinası ve limanına karşı çok güzel bir manzara sizi bekliyor.

Etiketler: , ,