Datça'nın Bükleri!

Datça Bükleri

Datça yarımadasının hem kuzey hem de güney tarafında onlarca koy veya bük mevcut. Yarımadanın kuzeyi yani Gökova körfezine bakan kısmında yerleşim daha az, karayolu ile gitmek pek mümkün olmadığı için genelde Mavi yolculuk yapan teknelerin uğrak yerleridir. Bunlara, Değirmen Bükü, Murdala, Mersincik, Alavara, Çakal koylarını sayabiliriz.

Datça yarımadasının güneyinde ise, yani Akdenize bakan tarafta ise yanyana bükler bulunmakta, bunların bazılarına araba ile ulaşım veya Datçadan kalkan günübirlik motorlarla ulaşmak mümkün. Bunlar ise, Datça'dan batıya yani Knidos'a doğru giderken sırasıyla, Kargı Koyu, Akvaryum Koyu, Domuzçukuru, Hayıtbükü, Ovabükü, Palamutbükü sayılabilir.

Bu büklerden üç adeti; Hayıtbükü, Ovabükü ve Palamutbükü ise en fazla meşhur olanları. Biz de bu seyahatimizde bu üçünü ziyaret ettik.

Datça'dan Knidos istikametinde giderken Mesudiye tabelasından sapıp Hayıtbüküne ulaştık. Güzel, yeşil bir yolculuktu. Hayıtbükü, bu üç bükten en küçüğü. Yan yana restaurant ve pansiyonlar dizilmiş, bunların sahile koyduğu şemsiye ve şezlonglardan faydalanıyorsun. Plaj yan yana dizilmiş şezlonglarla dolu, oldukça da kalabalık. Deniz ise pırıl pırıl, çok güzel.

Hayıtbükünden çıktıktan sonra 1-2 km sonra Ovabükü geliyor, burası biraz daha büyük ve biraz daha az kalabalık. Deniz burada da çok güzel ve Datça'nın doğusundaki Gebekum'un tam aksine hiç rüzgar almıyor. Öğle yemeği olarak buradaki Elif Restaurant'ta balığımızı yiyoruz. Deniz çipurasının içini sarımsak ve defne yaprağı ile doldurup özel bir taş üzerinde uzun süre tutarak pişirilmiş, muhteşemdi, tavsiye ederiz.

Ovabükünden sonra istikametimiz, Palamutbükü. Palamutbüküne iki yoldan gidebilirsiniz, biri Datça- Knidos yolundan Yaka Köye sapıp gitmek, bu yol güzeldir. Daha evvel bu yolu kullanmıştık. Bu sefer Ovabükünden gittiğimiz için, Ovabükü-Palamutbükü arasındaki tali yolu seçtik. Bu yol çok daha kısa, fakat yol hem bozuk hem de bir taraf uçurum. Palamutbükü, diğer büklere nazaran çok kalabalık, burada da yan yana dizilmiş restaurantların şezlong ve şemsiyelerini kullanabiliyorsunuz.

Bu büklerin ortak yanı; hepsinde deniz mükemmel, pırıl pırıl, hafif serin, sahil ise hafif çakıllı. Kalacak yer olarak sadece pansiyonculuk ön planda. Ortamlar ise biraz salaş geldi bize.


Daha Büyük Google Haritada Görüntülemek için Tıklayınız

Etiketler: ,