Ege ile Akdenizin Birleştiği Nokta:Knidos

Knidos

Datça-Knidos arası 35 km, fakat yolu hakkında duyduklarımızdan dolayı, daha önceki Datça seyahatlarımızda gitmemiştik.

Bu sefer gitmek farz oldu :)

35 km haritada yakın gözüküyor fakat bir saatinizi alabilir. Yol yer yer çukurlarla dolu, virajlı, en önemlisi ise yamacın bir tarafı uçurum. Ayrıca, yol bazı noktalarda tek şeride düşüyor, karşıdan gelen olsa birisinin geri basması gerekecek o ortamda! . Yükseklik korkusu olanlara tavsiye edilmez, gece de sürüş riskli olabilir.

Arabayı kullanan pek çevreye bakamasa da, yolda manzara güzel, önce yeşillerin içinde gidiyorsunuz, son kilometrelerde ise muazzam deniz manzarası.

Knidos, bir örenyeri olduğu için giriş ücretli, kişi başı 8 TL. Knidos'a ulaştığınızda solda liman ve karşısında antik kent sizi karşılıyor. Limanı tepeden gören restaurantta birşeyler yiyip içmek mümkün. Deniz ise pırıl pırıl.

Ege denizi ile Akdenizin birleştiği noktadaki burunda ise deniz feneri var. Deniz fenerine ulaşmak için, o sıcakta en az yarım saat patika yolda yürümek gerekir. O yoldan sonra onu göze alan pek olmuyor. Onun yerine antik kentin tepesinden fotoğrafını çekmek tercih ediliyor.

Knidos kazılarında ele geçen en eski buluntular M.Ö.3-7 y.y. lere dayanmaktadır. Antik Knidos'un iki limanı varmış, birisi ticari diğeri askeri. Antik kent iki limana hakim olacak şekilde kurulmuş.

Knidos’un biri 20.000 diğeri 5.000 kapasiteli iki tiyatrosu var. Bunların dışında antik kentin önemli yapıları şunlardır; Dor Tapınağı, Apollon Tapınağı, Dionysos tapınağı, güneş saati, Stoa, Kliseler.



Daha Büyük Google Haritada Görüntülemek için Tıklayınız

Etiketler: , ,