Eski Datça'da Bir Gün!

Eski Datça

Türkiyenin tam güney batısında, yani Ege denizi ile Akdeniz'in birleştiği noktadaki Datça, Egenin diğer sahil kasabaları kadar turizm ile iç içe olmamıştır. Bunun en büyük sebebi, Datça- Marmaris Arasındaki yolun durumudur herhalde. Marmaris- Datça arasındaki 68km lik kıvrıla kıvrıla ve tırmanarak ilerleyen yol, yakın zaman kadar, Türkiye'nin en sıkıntılı yolları arasındaydı. Geceleri minibüsler falan işlemezdi. Belki de bu sayede, Datça, fazla bozulmadan kalabilmiş.

Son yıllarda, yol genişletme çalışmaları sonucu artık, çok rahat ve zevkli bir yolculuk yapma imkanınız var.

Deniz kenarında yerleşim olan Datça'nın, yani Yeni Datça'nın bir mahallesi olan Eski Datça ise, tam anlamıyla korunmuş mimariye sahip görünmeye değer bir belde.

Bir önceki gelişimize göre çok daha güzel bulduk Eski Datçayı , nerdeyse bütün evler restore edilip turizme kazandırılmış.

Eski Datça, dar sokaklara sahip, bu sokaklarda evlerin çoğu avlulu, alçak taş bahçe duvarlarından ise rengarenk begonviller sarkıyor.

Eski Datça'nın evlerde kullanılan taşı, Alaçatı ve Assos'dakilerden daha farklı. Alaçatı da taşlar siyah iken burada, daha açık renk ve üzerinde, sarı kırmızı damarlar mevcut, bu da daha hoş ve sıcak bir görüntü veriyor.

Eski Datça sokaklarında dikkat çeken diğer bir nokta ise, avlu kapılarının güzelliği. Restore edilmiş bu taş binalar, pansiyon, cafe, bar ve sanat evleri olarak hizmet vermekte.

Eski Datça sokaklarındaki tezgahlarda, köy kadınlarının yaptığı yöresel el işlerinden alabilirsiniz, veya sanat evleri/ atölyelerden daha özgün gümüş, seramik çalışmalar satın alabilirsiniz.

Eski Datça'nın sokaklarında yorulduğunuzda ise, canınız çay içmek isterse, meydandaki köy kahvesinde içebilirsiniz. Veya sokaklardaki cafe lerde ev yapımı limonata içebilirsiniz. Daha özel birşeyler içmek isterseniz, Antik Cafe'nin avlusunda Yaban Mersini likörünü yudumlayabilirsiniz. Ayrıca, Antik Cafe'de akşamları da canlı müzik yapılmaktadır

Eski Datça deyince, neredeyse Eski Datça'yı Türkiye'ye tanıtan Can Yücel'i de unutmamak lazım. Can Yücel, burada müze evi bulunmaktadır, fakat sadece ölüm yıldönümünde ziyarete açılmaktadır.

Etiketler: ,